Spel utomhus

På sommaren så ägnar vi oss åt en hel del utomhus aktiviteter, det kan vara allt från fotboll, sol och bad till minigolf eller annat som du tycker är en trevlig sysselsättning då solen står som högst och du har semester.

Kubb

Lediga dagar med vackert väder bjuder oss att vara utomhus, och vad passar då bättre än ett parti boule eller kubb, dessa klassiska utomhusspel. Sedan 1990-talet är kubb ett oerhört populärt inslag i sommar Sverige, det spelas på campingar, hemma på gräsmattor på hustomten eller i stadsparker. En del anser att kubb är ett Gotländsk spel från vikingatiden, men ingen kan exakt säga var och när detta spel uppstod. Det spelas ett kubb VM på Gotland varje år sedan 1995 där Sverige dominerat alla år, men 2013 slog Tyskland till och vann mästerskapen.

Boule

bouleBoule har sitt ursprung från Frankrike och med ett gäng stålkulor och den lille så ska man försöka vinna genom att komma så nära som möjligt lillen. Man spelar gärna på ett hårt grusunderlag för att få bästa resultat, sand och gräs är mindre lämpliga som underlag för boule. Det finns SM i Boule och 2013 så gick detta SM i Falun. Man kan spela i olika former, singel, så spelar man en mot en och använder sig av tre klot var. Om man vill spela dubbel så är man två personer i två lag och med tre klot var. Trippel så spelar man tre spelare i varje lag och har två klot per person och varje lag.

Strandtennis

På pappret kan den tredje av våra utvalda sommarklassiker, strandtennis verka som världens mest meningslösa spel. För det handlar ju i huvudsak bara om att slå en boll till varandra, utan nät eller några fördragna linjer att utgå ifrån, inte heller så finns det undertecknad veterligen någon typ av tävling inom strandtennis. Men likväl är det en höjdare utan dess like. Det är lite anmärkningsvärt hur mycket kul man kan ha med två racket och en boll. Se till att ha mycket plats på stranden så ger det utrymme för spektakulära bolldueller!

Ja, det var tre av sommarens klassiska utomhusspel och som ni förstår finns det ju massor av andra varianter och olika nöjen och spel som man kan aktivera sig under sina lediga dagar. Vi hoppas på att du får en skön och avkopplande semester med massor av roliga aktiviteter.