Kortspelsklassiker

KortspelKortspel är kanske något av det roligaste man kan ägna sig åt, framför allt eftersom det ju som bekant finns så fruktansvärt många olika varianter. Dessutom är en kortlek väldigt lätt att bära med sig, vilket gör att kortspel passar utmärkt på exempelvis resan eller lunchrasten.

Roligast är givetvis att spela kort tillsammans med andra, men har man ingen att spela med går det såklart även bra att lägga en patiens om man har en kvart eller två att slå ihjäl.

Poker

Poker är både ett av de mest klassiska kortspelen och ett av de äldsta. Poker härstammar från det franska spelet ”poque” och började spelas någon gång i början av 1800-talet i trakterna kring New Orleans av fransk-kanadensiska nybyggare. Till Sverige kom pokern i slutet av 1800-talet.

Ska man vara korrekt så är poker egentligen bara ett samlingsnamn för en rad olika varianter av spelet, som till exempel Texas Hold’Em vilket troligtvis är den variant av poker som spelas mest runt om i världen i dagsläget, Seven card stud, lowball samt mörkpoker som nog är den vanligaste pokervarianten vid de svenska köksborden.

Baccarat

Baccarat, eller punto banco som spelet också kallas, är ett spel som mest spelas på olika kasinon runt om i världen. Många associerar nog främst baccarat med flertalet James Bond-filmer där spelet förekommer, bland annat i filmerna Dr. No och Åskbollen. Baccarat är ett kortspel som spelas med helt öppna kort där det handlar om att gissa vem av banken eller man själv som kommer att få den bästa handen.

Bridge

Ett annat klassiskt kortspel är bridge, som till skillnad mot tidigare nämnda kortspel spelas i par om två personer, vilka ställs mot ett annat par. I stora drag går spelet ut på att plocka så många så kallade ”stick” som möjligt, vilket även är grundbulten i whist, som bridge utvecklats från.

Bridge är dock mycket mer komplicerat en whist då bridge även innehåller en budgivning, där det bestäms hur många stick det spelförande laget skall ta. Den vanligaste varianten av bridge är kontraktsbridge, men det finns även en rad andra kortspel som påminner om bridge, bland annat 500, bridgette, som spelas av två spelare, samt rubber bridge.