Pokerpsykologi

Poker handlar i mångt och mycket om att dölja sina riktiga intentioner för motståndarna, vid vissa tillfällen till och med genom att använda sig utav sanningen. Ibland överanalyserar nämligen många spelare situationer och vid dessa fall kan det bästa vara att spela handen utan dolda motiv. Det blir dessutom svårare för dina motspelare att få grepp om hur du spelar om du ibland växlar tempo och byter spelsätt.

Hjärnan

Det gäller hur som helst att profitera maximalt på alla de felaktiva beslut du lyckas förankra hos dina motspelare. Poker spelas minst lika mycket genom tanken som det faktiska värdet av dina händer. Var dock försiktig med att tolka något av detta som en uppmaning till att bluffa. Sanningen är att den rena bluffen som verktyg används otroligt sällan av professionella spelare och att det nästan alltid ligger något annat bakom när du själv uppleveler en spelsekvens på detta sätt. Det kan till exempel mer handla om att man tror att motspelaren har en såpass svag hand att han kommer tvingas backa. Eller att man har ett flertal chanser till att dra den bästa handen och därför ger sig själv en chans till att både vinna potten direkt, skrämma bort framtida satsningar för att så billigt som möjligt få dra på turn eller river.

Något som är väldigt viktigt när du spelar poker är att så snabbt som möjligt försöka bedöma hur duktiga dina motspelare faktiskt är. Om de är medveten om vad de gör och varför, eller om de spelar mer planlöst och tar beslut lite som det kommer till dom. Om du kommer till slutsatsen att du är upp emot en duktig spelare börjar utmaningen om att försöka placera just hur duktig han eller hon faktiskt är. Det är här de storskaliga psykologiska spelet börjar där man försöker avgöra hur långt i tankeprocessen motspelaren följt med. Det låter lite luddigt med kan exemplifieras på följande sätt. Om jag vet att hen vet vad jag håller på med, kanske jag måste göra tvärtom vad jag vanligtvis skulle gjort i samma situation. Samtidigt kan vissa följa hela det resonemanget och vara redo för det, varvid det helt plötsligt blir bättre att återigen flippa om allting och göra så som du inledningsvis tänkt. Det är till vis del en gissningslek, men en hel del spelare tänker i banor som dessa när det vet med sig att de möter spelare av högre skicklighet.

Vill du själv sätta dina nyvunna kunskaper på prov? Gå då in på någon utav de bästa pokersidorna nätet har att erbjuda och analysera både ditt eget och motståndarnas spel noggrant. Det är viktigt att tolka de inledande signalerna så rätt som möjligt för att ge dig själv chansen för vidare utveckling i rätt riktning. Hela principen fallerar självfallet om du grundar majoriteten av dina beslut och fortsatta analyser på felaktig och missledande information.