Klassiska spel

Olika typer av spel kommer och går med åren, men några är det som består och blir kvar år efter år, endera i sin ursprungliga form eller i utvecklad form. Vilka är då dessa klassiska spel som alla åldras med sån värdighet?

Schack

Det vi menar med att spel finns kvar i både ursprungsform och i utvecklad form kan till exempel syfta på spel så som Blackjack, Poker och andra typer av t.ex. kortspel som idag också finns att spela även på internet. Det kan även innebära att spelet fräschats upp för att passa in bättre i nutid – vi talar exempelvis om frågesportspel som får nya frågor eller om spel som med teknikens under kan spelas på en annan plattform än tidigare, till exempel Alfapet och Schack. Vi presenterar några av de mest klassiska och hur dess utveckling sett ut.

Poker

Pokern har som de flesta vet blivit en väldigt populär företeelse att spela på nätet och för pengar. Den finns idag både kvar som fritidsnöje och att tävla i, men den mesta pokern spelas med största sannolikhet på nätet. Poker finns i flera olika former, men det är formen Texas Hold’em som har kommit att bli den mest populära att spela både på nätet och i verkligheten.

Alfapet

Alfapet eller Scrabble som det heter på engelska är också ett av de klassiska spelen som följt med in i nutiden. Troligt är att det gamla sättet då man spelade med ordbrickor och spelplan inte används i lika stor utsträckning idag. Dock så slog för något år sedan, smartphonespelet Wordfeud igenom. Ett spel som är i princip samma sak som Alfapet, med den skillnaden att det spelas på din smartphone eller surfplatta. Dess popularitet lär troligen bestå i möjligheten att ständigt utmana vänner och bekanta – oavsett vars man befinner sig.

Schack

Schack, det kanske allra mest klassiska spelet av dem alla. Spelet i fysisk form ser förstås ut precis som tidigare med spelplan och pjäser. Det finns lite olika typer av tävlingsformer och man har givetvis ett officiellt världsmästerskap. Schack kan idag givetvis också spelas både på nätet, på mobiltelefoner och på surfplattor med mera.